Skolestart markerer slutten på sommeren og en tid full av forventninger og nye utfordringer. For seksåringene blir hverdagen en helt annen enn de er vant med fra barnehagen. Noen skal over i videregående skole eller ungdomsskolen, og atter andre skal begynne på høyskoler eller universitet.

Ny skolehverdag – for førsteklassingen

Velg riktig skolesekk

For å finne den rette sekken er det viktig at du tar med barnet i butikken og prøver ut forskjellige varianter. Sekken skal passe til størrelsen på barnet ditt. En barnekropp tåler mye, men hvis sekken er for stor, vil den skli ned på skuldrene og være ubehagelig og tung å bære.

Beckmann 002

Foto: Beckmann.no

Når dere skal prøve skolesekken i butikken er det lurt å legge ha med noen bøker, vannflaske og en liten matboks til butikken. Da får du prøvd hvordan sekken fungerer i praksis. Det er også viktig å spørre barnet hvordan skolesekken oppleves på ryggen.

Beckmann 005

Foto: Beckmann.no

Skulderreimene skal være polstret og brede slik at de ikke gnager. Samtidig skal ikke stroppene nå utenfor skulderbladet eller komme inn mot halsen. Dette gir komfort på skuldrene.

Beckmann 001

Foto: Beckmann.no

Ryggplaten skal akkurat dekke ryggen, øverst, nederst og på sidene. Samtidig skal barnet ha plass til å svinge med armene. Det er bedre med en litt for liten ryggplate enn en som er for stor. Om den stive platen kommer opp i nakken eller ned på setet kan det bli ubehagelig å bære sekken. Ryggplaten skal føye seg naturlig til ryggen. Den trenger ikke være veldig stiv, heller for myk enn for hard.

Beckmann 003

Foto: Beckmann.no

Det er viktig med en sekk som har gode justeringsmuligheter også for små barnehender. Test gjerne om barnet klarer det selv. Skulderremmene bør være lette å justere øverst i sekken. Sekken bør også kunne smalnes inn på sidene, slik at alt av innhold kommer så nær ryggen som mulig. Brystrem og hoftebelte er bra. Men sekken bør være god å bære uten disse også, siden barn ikke alltid er nøye med å stramme slike reimer. Sjekk at sekken har en praktisk løsning innvendig. Et stort rom innerst i sekken til bøkene er bra, for da blir det meste av tyngden plassert nærmest ryggen.

Sekken bør ha med rikelig med reflekser og regntrekk. Det følger med regntrekk på sekkene fra Beckmann og Bergans.

Beckmann skolesekk 2016 006 Beckmann skolesekk 2016 005 Beckmann skolesekk 2016 004 Beckmann skolesekk 2016 003 Beckmann skolesekk 2016 002 Beckmann skolesekk 2016 001

Notabene fører de populære sekkene fra skolesekkspesialisten Beckmann. Hos Skinnspesialen finner du flotte skolesekker fra Troll.

Hva bør det være i pennalet?

Velg et enkelt pennal som ikke tar for stor plass i sekken.I pennalet bør det minimum være to blyanter, blyantspisser, viskelær og fargeblyanter. Blyanter som er litt tykke og trekantformet anbefales for å lære inn optimal blyantstilling. La gjerne barna øve seg på å bruke blyantspisser og viskelær hjemme før de begynner på skolen, samt å ta blyanter inn og ut av pennalet. Tusjer brukes sjelden og det meste annet kan lånes på skolen. Erfaringsmessig er blyanter som følger med pennaler av lavere kvalitet med hardt bly og spisser som lett knekker. Det kan derfor lønne seg å kjøpe ekstra blyanter fra en kvalitetsprodusent som Steadler eller Lycra. Disse har mykere bly, som gjør det enklere å skrive og fargelegge, samt spisser som holder lenger.

Elastiske bokbind i stoff er svært praktiske, slitesterke og lette å sette på bøkene.

Pennal, fargeblyanter, blyanter, viskelær, blyantspisser, kladdebøker og bokbind tilbys hos Notabene, og Nille.

Skolestart-28 Skolestart-27 Skolestart-25 Skolestart-24 Skolestart-23 Skolestart-22

Foto: Nille. Gymbag, pennal og elastisk bokbind i tekstil.

Hva mer skal være med i skolesekken?

Drikkeflaske med vann og matboks med grovt brød, frukt, grønnsaker og pålegg med lite sukker. Barn som går på skolefritidsorning bør gjerne ha med to matbokser for å unngå at all maten spises opp for tidlig på dagen, dersom det ikke er matservering på skolefritidsordningen.

Om du ønsker en praktisk matboks med flere rom eller en med stilig motiv er det mye å velge i hos Notabene og Nille.

Barnet bør føle seg vel

La barnet stolt få møte opp i klær det har valgt selv slik at det føler seg vel. Med sekk og sekk og pennal det selv liker.

Trenger dere nye klær til skolestart har KappAhl mye fint.

Kuponger skolestart-43

Foto: KappAhl

Lag en liten markering av dagen

Første skoledag er en dag som huskes. Ta med barnet ut på middag eller gå ut å spis en is eller kake. Slik legger du til rette for at første skoledag blir et godt minne for barnet. Hos oss kan dere for eksempel kose dere hos Café Kolonialen eller McDonalds.

God skolestart!