Farsdagen er en hedersdag for fedre og feires andre søndag i november. I år faller farsdag på søndag 8. november.

På farsdagen er det tradisjon å gjøre «stas» på faren sin. Det kan være ved å gi ham frokost på senga, en gave, eller bare ved å gratulere ham med farsdagen.

Opprinnelig kommer konseptet med farsdag fra USA, og det ble først populært i Norden og Norge etter andre verdenskrig.

Det var først Sonora Smart Dodd fra Washington som begynte å feire denne dagen i 1909 for å ære sin far, William Smart, alenepappa og veteran fra borgerkrigen. Sonora ville gjerne hedre alle fedre og all faderlighet og hun la den første farsdagen til 19. juni fordi hennes far var født i juni. Mange sluttet seg til feiringen av farsdagen, men det tok ganske lang tid før feiringen ble offisiell. Det skjedde ikke før i 1966 da tredje søndag i juli ble gjort til offisiell farsdag i USA.

Farsdag i Norge

Hos oss er farsdag som nevnt lagt til andre søndag i november. Dagen feires gjerne med gaver, ofte hjemmelagede, blomster og kake. Barna lager ofte kort og gaver til far på skolen og i barnehagen.

Gavetips til farsdag

Skal vi tro dem rett, er det mange fedre som blir glade for slips, sokker og hansker på farsdagen. Andre igjen påstår at de ønsker seg praktiske ting som isskrape til bilen, nå som gradestokken kryper under null.

Det viktogste er å gjøre noe hyggelig for far den 8. November, om det er kaffe på sengen eller at han får sove ekstra lenge om morgenen, eller kanskje han vil ha en TV-fri ettermiddag med familien og god mat.

Husk: En farsdagsgave trenger ikke være stor eller dyr, bare vis faren din at du setter ekstra pris på ham.